Malaysia Airlinesin tuho Ukrainassa järkytti maailmaa vuonna 2014. National Geographicin uusi dokumenttisarja kertoo, kuinka tutkivan journalismin verkosto Bellingcat selvitti totuuden MH17-lennon kohtalosta.
National Geographic esittää kolmiosaisen dokumenttisarjan Malaysia Airlinesin tuho Ukrainassa, joka perehtyy vuonna 2014 alasammutun Malaysia Airlinesin lennon MH17 tutkintaan. Dokumenttisarja valottaa tutkivan journalismin verkoston Bellingcatin työtä tapauksen selvittämiseksi.
Lue myös: Tsunamin selviytyjät -dokumenttisarja eloonjääneiden tarinoista koskettaa koko maailmaa
Tutkinnan alku ja Bellingcatin rooli
Malaysia Airlinesin lento MH17 katosi tutkasta 17. heinkuuta 2014 Itä-Ukrainan yllä, alueella, jossa oli käynnissä aseellinen konflikti. Heti tapahtuman jälkeen Venäjän viranomaiset levittivät vaihtoehtoisia selityksiä onnettomuudelle, mutta riippumattomat tutkijat, kuten brittiläinen journalisti Eliot Higgins, aloittivat tarkan digitaaliaineiston tutkimisen. Tämä synnytti tutkivan journalismin verkoston Bellingcatin, joka analysoi tapahtumien kulkua sosiaalisen median ja avoimen datan avulla.
Suomalainen Bellingcatin alkuperäisjäsen Veli-Pekka Kivimäki osallistui aktiivisesti MH17:n alasampumisen tutkintaan vuosina 2014–2016. Hän kertoo seuranneensa Ukrainan tilannetta jo vuodesta 2013, mutta kiinnostuksen kasvu kiihtyi Venäjän miehitettyä Krimin.
– Olin seurannut Ukrainan tilannetta jo vuodesta 2013, ja erityisen aktiivisesti sen jälkeen kun Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014, Kivimäki kertoo.
Tutkimusprosessin haasteet ja läpimurrot
Kivimäelle lentokoneen lentokorkeus ja sijainti yhteyden katketessa olivat ensimerkkejä siitä, ettei kyseessä ollut tavallinen lento-onnettomuus. Tutkimustyö perustui sosiaalisesta mediasta ja muista lähteistä kerättyyn aineistoon, jonka aitoutta ja merkitystä arvioitiin tarkasti.
– Keräsimme tietoa verkosta ja pyrimme selvittämään sen luotettavuutta. Erityisesti keskityin lentokoneen osien tutkimiseen ja siihen, mitä ne kertoivat siitä, miten kone ammuttiin alas. Epätietoisuutta oli paljon, mutta osien analyysi auttoi selvittämään mahdollisia syitä. Tiedon löytäminen ja sen analysointi oli aikaa vievää puuhaa. Arvioisin, että tutkimukseen meni satoja tunteja työtä, useiden kuukausien ajan, Kivimäki sanoo.
Tutkinnan menestyksen takana oli asiantuntijoiden tiivis yhteistyö, joka mahdollisti materiaalien luotettavan todennuksen. Bellingcat hyödynsi uraauurtavasti sosiaalista mediaa tutkinnassaan ja täydensi virallisten tahojen tekemää tutkimusta.
– Tämä osoitti, mitä avointen lähteiden tutkinta voi saavuttaa. Sosiaalisen median hyödyntäminen tutkinnassa oli uraauurtavaa ja täydensi virallisten tutkijoiden selvityksiä, koska selkeyttä tapahtumiin pystyttiin luomaan nopeammin. Totuus olisi varmasti tullut ilmi ilman tätäkin, mutta työ jonka teimme, toi lisäarvoa tapahtumien kulun selvittämisessä, Kivimäki toteaa.
Traaginen lopputulos ja oikeuden etsintä
Alasampumisessa menehtyi 298 ihmistä, ja viralliset tutkinnat ovat selvittäneet tapahtumien kulun huolellisesti. Siitä huolimatta oikeudellinen vastuu on jäänyt vaille lopullista ratkaisua.
– Tämä oli valtava inhimillinen tragedia. Meille oli tärkeintä myös käsitellä aihetta sensitiivisesti ja huolellisesti, uhrien muistoa kunnioittaen. Tapahtumien kulku on jo selvä, mutta oikeudenkäynnistä ja tuomioista huolimatta ketään ei ole edelleenkään saatu tästä tragediasta vastuuseen, Kivimäki sanoo.
National Geographic esittää dokumenttisarjan Malaysia Airlinesin tuho Ukrainassa 24.–25. helmikuuta klo 19.00 alkaen.
Lue lisää ajankohtaisia uutisia sarjoista!