Netflixin Adolescence on fiktiivinen, mutta todellisuudesta ammentava draamasarja 13-vuotiaasta pojasta, jota syytetään luokkatoverinsa murhasta.
Netflixin uusi neliosainen rikosdraama Adolescence on herättänyt laajaa keskustelua – eikä syyttä. Sarja kertoo 13-vuotiaasta Jamie Milleristä, jota syytetään luokkatoverinsa murhasta. Vaikka sarjan tarina ei perustu yhteen tiettyyn todelliseen tapaukseen, sen juuret ovat karun todellisuuden inspiroimia.
Lue myös: Black Mirrorin seitsemäs kausi saapuu – ”Osa jaksoista on todella epämiellyttäviä”
Adolescence on fiktiota, mutta ei kaukana todellisuudesta
Sarjan toinen luoja ja pääosan näyttelijä Stephen Graham kertoo, että idea sarjaan syntyi useista uutistapauksista, joissa nuoret pojat olivat syyllistyneet puukotuksiin.
– Ajattelin, että mitä ihmettä oikein tapahtuu? Miksi poika puukottaa tytön kuoliaaksi? Mikä on se laukaisija? Graham sanoo Netflixille.
– Ja sitten se tapahtui taas, ja taas. Halusin tuoda tämän esiin ja kysyä: miksi näin tapahtuu tänä päivänä?
Myös toinen tekijä Jack Thorne painottaa, että vaikka Jamie ei ole oikea henkilö, hänen tarinansa on rakennettu todellisten tapahtumien pohjalta.
– Tämä voisi tapahtua kenelle tahansa, ja se ei tarkoita, että kuka tahansa voisi olla Jamie, Thorne sanoo BBC:lle.
– Kyse on vanhemmista, jotka eivät nähneet häntä, koulujärjestelmästä, joka petti hänet, ja ajatuksista, joita hän kulutti.
Yhden perheen painajainen
Sarja alkaa järkyttävällä kohtauksella, jossa poliisi murtautuu Millerin perheen kotiin ja pidättää Jamien. Nuori poika väittää tehneensä ”ei mitään väärää”, mutta koulun turvakamera paljastaa brutaalin puukotuksen, jonka hän kohdisti Katie-nimiseen luokkatoveriinsa.
Tutkinnassa ilmenee, että Jamie oli yrittänyt tukea Katiesa, kun tämän alastonkuva oli levinnyt Snapchatissa. Hän pyysi tätä ulos – ja hänen perustelunsa on kylmäävä:
– Ajattelin, että hän saattaisi olla heikko… ajattelin, että kun hän on niin heikko, hän saattaisi pitää minusta.
Kun Katie torjui hänet ja nimitti häntä Instagramissa inceliksi, Jamie myönsi omaksuneensa naisvihamielisiä käsityksiä muun muassa Andrew Taten ”80–20-ajattelusta”.
– Jamie on saastunut ajatuksilla, joita hän on kuullut netissä – ajatuksilla, jotka tuntuvat hänestä järkeviltä ja jotka selittävät hänen yksinäisyytensä ja eristäytymisensä, Graham sanoo BBC:lle.
– Ne johtavat hänet tekemään hyvin huonoja valintoja.
Yksi otos, yksi näkökulma
Adolescence on kuvattu poikkeuksellisella tavalla – jokainen neljästä jaksosta on toteutettu yhtenä katkeamattomana otoksena. Ohjaaja Philip Barantini käytti samaa tekniikkaa palkitussa elokuvassaan Boiling Point.
– Sinä vain painat tallennusta ja lopetat sen tunnin päästä. Ei leikkauksia, Barantini kuvailee.
Yhden otoksen tekniikka tuo tarinaan intensiteettiä ja reaaliaikaisuuden tuntua. Näyttelijöillä, kuten debytoivalla Owen Cooperilla (Jamie), oli mahdollisuus uppoutua rooleihinsa ilman jatkuvia katkoja.
– Kun olet mukana, olet mukana koko jakson ajan. Se vain tekee siitä niin vapaan, Cooper sanoo.
Sarja, joka halutaan näyttää kouluissa ja parlamentissa
Adolescence ei ole pelkkä draama – sen tekijät toivovat sen toimivan myös herätyksenä.
– Haluan, että se näytetään kouluissa, haluan, että se näytetään parlamentissa. Se on ratkaisevan tärkeää, koska tämä tulee vain pahenemaan, Thorne sanoo BBC:lle.
– Yksi tavoitteistamme oli kysyä: ”Mitä meidän nuorille miehillemme tapahtuu tänä päivänä, ja millaisia paineita he kokevat ikätovereiltaan, netistä ja somesta?”, Graham kiteyttää.
Adolescence on nyt katsottavissa Netflixissä.
Lue lisää ajankohtaisia uutisia sarjoista!